DERFOR køber Warner Music ikke EMI

Warner Music bliver IKKE den nye ejer af EMI! Fik jeg din opmærksomhed? I dette indlæg beskæftiger jeg mig med de faldgruber der kan være ved en mulig fusion mellem Warner Music Group (WMG) og EMI. Jeg skrev tidligere om Citigroups overtagelse af EMI og hvilke konsekvenser det har for det britiske major pladeselskab. Her beskrev jeg blandt andet, at EMI sandsynligvis bliver delt op og solgt fra i enkelte dele. Dog ser jeg en positiv udvikling i virksomheden gennem de seneste par år og det har fået mig til at argumentere imod et salg til et andet pladeselskab og/eller adskillelsen af EMI’s forretninger.

*Soundiac har fulgt op på emnet. Læs: Warner Music solgt – Hvad med EMI?*

Hvem byder?

Eksperter mener at det bliver Warner Music Group der køber musikdelen af EMI, mens forvaltningen af rettighederne antageligvis bliver solgt til kapitalfonden KKR. New York Post meddeler desuden, at også investorer, som Clive Calder og Leonard Blavatnik er interesseret. Desuden anses også Sony Music og Universal Music som potentielle købere. Der vil naturligvis også være en lang række kapitalfonde i kø for at afgive bud på EMI.

Derfor bliver det ikke Warner Music

Warner Music står i samme problematik som EMI. Blot en uge efter Citigroups overtagelse af EMI, måtte Warner bekende, at salget falder mere end forventet. Dertil kommer et fald i markedsandele. Gennem de senere år har virksomheden selv kæmpet med en gæld, der i resultatopgørelsen for 2010 runder $1,68 milliarder – en gæld der i 2005 var oppe og runde $2,2 milliarder.

På trods af at Citigroup har afskrevet 65% i EMI’s gæld, står det britiske selskab stadig tilbage med en gæld på ikke mindre end £1,2 milliarder (svarende til $1,92 milliarder*). Her slår argumentet om stordriftsfordele ved en konsolidering til, dvs. fjerne redundante jobfunktioner i Warner og EMI.

Selvom EMI og Warner Music gennem de seneste 10 år har haft mange samtaler om konsolidering, bud og modtilbud er der aldrig sket mere end status quo. Da Warner i 2009 omlagde deres lån, ændrede selskabet også deres planer for fremtidige investeringer. Her pointerede den administrerende direktør Edgar Bronfman, at man bl.a. ville skære ned i fusioner og overtagelser – dog med det forbehold, at man stadig er interesseret i EMI.

Der er flere faldgruber Warner Music skal igennem før et køb af EMI bliver realistisk. Blandt andet kan konkurrenceloven i EU spænde ben for Warner. Allerede tilbage i 2000 spændte EU kommissionen ben for en fusion mellem det daværende TimeWarner og EMI, med begrundelsen, at oligopolet bestående af 4 store pladeselskaber, tilsammen kontrollerer 80% af EU/EØS-området. Bekymringen var blandt andet, at TimeWarner/EMI på dette tidspunkt ville være den største indehaver af rettigheder for musik, dertil var en fusion mellem AOL og TimeWarner allerede ved at blive en realitet. EU mente derfor, at konstellationen AOL-TimeWarner/EMI ville have for meget kontrol over den digitale distribution af verdens største bagkatalog.

Det var i 2000. Tiderne har ændret sig siden da. Warner Music er blevet afviklet af mediegiganten AOL-TimeWarner, til et selvstændig selskab. Desuden har markedsandelene rykket sig med den digitale udvikling og independent selskaberne har aldrig haft nemmere, at distribuere deres bagkatalog. Så hvordan vil EU kommissionen forholde sig til problemstillingen nu? Dengang, som i dag, er det brancheorganisationen IMPALA der er den største kritiker af de nuværende markedsforhold. IMPALA er en paraplyorganisation, der samler omkring 4.000 uafhængige pladeselskaber og brancheforeninger. Organisationen går med stærke argumenter ind i kampen om, at EMI ikke bliver slugt af et andet major selskab. Herunder argumenterer man, at tidligere fusioner har vist, at konsolideringer på markedet ikke er løsningen på de økonomiske problemer de multinationale pladeselskaber står over for. IMPALA argumenterer videre, at det lovmæssige landskab i EU har forandret sig massivt gennem det seneste årti og desuden vil en yderlig koncentration på markedet gør adgangen for små og mellemstore virksomheder endnu mere vanskelig. På den modsatte side er der stemmer, der argumenterer for, at den økonomiske krise tvinger virksomheder mere end før til at fusionere. Dette bør EU også tage højde for. Med andre ord – to sider af samme sag. EU kommissionen lægger da heller ikke skjul på, at de er bekymret for udviklingen og har både ved SonyBMG fusionen og ved Universal’s opkøb af BMG Music Publishing advaret om magtmisbrug, karteldannelse og prismanipulation.

Logo for Warner Music Group

Warner Music måske selv til salg

Rygter i industrien fortæller, at Warner Music selv prøver at fremskynde et salg af virksomheden. Dette dementeres dog af administrerende dirketør Edgar Bronfman.

Det siges dog via Reuters, at WMG har bedt potentielle købere at komme med et bud inden udgangen af februar. Det betyder, at man satser på at få solgt virksomheden inden EMI bliver sat til auktion.

Et (tæt på) samtidig salg af begge virksomheder, kan skabe problemer med at finde købere. De to pladeselskabers afdelinger vil stå i direkte konkurrence – f.eks. konkurrerer Warner Music’s forlagsafdeling Warner/Chapell, med EMI’s betydelig større afdeling.

Hvem bliver så den nye ejer af EMI?

Jeg indrømmer gerne, at du i ovenstående indslag kan skifte Warner ud, med både Sony Music Entertainment (SME) eller Universal Music Group (UMG). Argumenterne vil stort set være de samme. Major selskabernes problemer ligger i deres konservative tilgang til den digitale udvikling, samt at både SME og UMG,

Hvem der bliver den nye ejer af EMI vil fremtiden vise. Selvfølgelig er der noget om det, når eksperter i industrien udtaler at det kan blive Warner og kapitalfonden KKR, der overtager dele af EMI – Helt uden tvivl.

Logo for EMI

Kan EMI overleve som major?

Antager vi, at det bliver en kapitalfond der køber EMI. Vil det så være et godt køb? Det er en sej kamp for de fire store pladeselskaber der allesammen plages af svindende indtægter. Hvert selskab har derfor gennem den sidste dekade fornyet deres forretningsmodeller – enten introduceret 360°-modeller, modul-opbyggede modeller, osv.

EMI har i 2010 haft en positiv udvikling. Overfladisk set og uden at tage højde for økonomiske forhold, så står EMI stærk i de danske album top 40**, samt de britiske top 40***. Men dette er bare ikke nok, da det netop er det faldende salg indenfor de fysiske udgivelser, der skaber problemer for musikindustrien.

På den digitale side har EMI netop indgået en aftale med det populære Beatport - den førende download-shop for elektronisk musik. Det betyder, at EMI’s portefølje af elektroniske navne får en større eksponering, herunder David Guetta, The Chemical Brothers, Kraftwerk og Swedish House Mafia.

Samtidig peger meget på, at 2011 kan blive et godt år for musik fra Europa. Hitlister verden over er gennemsyret af europæiske navne og mange af dem står under kontrakt hos EMI, herunder L.O.C, Vinnie Who, Kim Larsen, TV2, Pink Floyd, Lily Allen, Bat For Lashes, The Beatles, Beastie Boys, Coldplay, Depeche Mode, Gorillaz, David Guetta, Norah Jones, Lady Antebellum, Massive Attack, Kylie Minogue, Katy Perry, Snoop Dogg, Tinie Tempah, 30 Seconds To Mars, KT Tunstall, Robbie Williams og Empire of the Sun.

Samtidig kan det måske nævnes at Pink Floyd har valgt at komme tilbage til EMI. På trods af, at man tidligere har været igennem retssager og andre nedture med selskabet. Dette kan tyde på, at bands og solister i industrien er ved at vinde tilliden tilbage til EMI. En vigtig faktor for at kunne overleve!

*Soundiac har fulgt op på emnet. Læs: Warner Music solgt – Hvad med EMI?*

*valutakurs opgjort 14.02.2011 via Citibank
**opgjort for uge 05, 2011 via hitlisten.nu
***opgjort for uge 05, 2011 via BBC Radio 1

2 Responses

  1. [...] Indlægget følger op på EMI – Europa uden major? og DERFOR køber Warner Music ikke EMI [...]

  2. [...] – Warner Music solgt – Hvad med EMI? – EMI – Europa uden major? - DERFOR køber Warner Music ikke EMI [...]

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Top