Close

1. september 2010

Testet: Spotify går i kødet på iTunes og TDC Play

Selvom Spotify i dag har hovedkvarter i London, så ligger rødderne i vores naboland Sverige, hvilket viser at Sverige igen står for en markant spiller i musikbranchen. Virksomhedens tagline er, whatever music you want, whenever you want, wherever you want. Men kan programmet leve op til deres tagline og er det virkelig en konkurrent til mastodonterne? Soundiac har haft mulighed for at teste Spotify, som i skrivende stund ikke er lanceret i Danmark.

Indtryk
For dem der endnu ikke har hørt om Spotify, så fremstår Spotify som en løsning, der lægger sig mellem iTunes og TDC Play – men er dog alligevel så meget mere. I bund og grund er det et stykke software, som giver dig mulighed for at afspille din eksisterende musikbibliotek, men ud over det også afspille Spotify’s store music-on-demand udbud. Med sin dybe integration i sociale medier, som Facebook, Twitter og Last.FM, giver programmet rig mulighed for at dele dine spillelister og yndlingssange og det er dertil også muligt at arbejde sammen på playlister – en såkaldt Collaborative Playlist.

Spotify overalt
I stil med TDC Play, så er det muligt at have Spotify liggende på mobilen og streame udbyderens indhold. Udviklerne har udtænkt sig et spændende feature for dem, der vil spare på dataforbruget eller rejser gennem områder med dårlig dæning. Du har mulighed for at sætte både mobiludgaven, men også PC/Mac udgaven, i en offline-tilstand, hvor dine valgte playlister bliver gemt på hhv. mobilen eller computeren, så de vil være tilgængelig uanset om du er online eller offline. Offline-tilstanden er begrænset til 3.333 sange – det burde være nok… Spotify understøtter de tre store mobiloperativsystemer iOs (iPhone), Android og Symbian.

Betalingsmodel
Spotify tilbyder 4 slags brugerkonti – Open, Unlimited og Premium og  dertil kommer Free, som fungerer på invite-only basis. Spotify Open er en gratis, men reklamefinansieret løsning. Reklamerne skulle dog efter sigende være færre af, end man i dag finder på landets kommercielle radiostationer. Dertil har man kun 20 timer lyttetid hver måned og mange af de tidligere nævnte funktioner er heller ikke tilgængelig, som f.eks. muligheden for at afspille musikken på mobilen.
Kort sagt, så lægger udviklerne meget op til at man enten opgraderer til Unlimited eller Premium, hvilket koster hhv. 4,99 € (~37,- DKK)* og 9,99€ (~74,- DKK)*. Det er kun med Premium, hvor man får den fulde oplevelse af Spotify, i form af understøttelse af mobiltelefonen og streaming med 320 kbps.

Online biblioteket
Spotify reklamerer med at der er mere end 8.000.000 sange tilgængelig på servere, mens TDC Play ligger på 6.000.000, dog begge overgået af markeds førende tjeneste iTunes, som har 11.000.000 sange – men som bekendt ikke er en music-on-demand tjeneste.
Selvom Spotify endnu ikke er lanceret i Danmark, så har de alligevel en del dansk musik i deres katalog – ved en hurtig søgning fandt resultater for bl.a. D-A-D, Dizzy Mizz Lizzy, Kim Larsen, Ginger Ninja, VETO, Kasper Spez og The Floor Is Made Of Lava.

Danmark må vente
Trods flere udsagn i 2009 af danske medier og KODA, så har Spotify endnu ikke lanceret deres produkt her i landet.  Fra Spotify’s europæiske PR-manager forlyder den sørgelige meddelelse, at man ikke har umiddelbare planer om en lancering i Danmark.
Dog er er der flere muligheder for at skaffe sig en konto hos den populære music-on-demand virksomhed. Flere kilder melder, at man blot skal oprette en PayPal-konto med svensk adresse, dette er i følge udtalelser fra en advokat til ComOn også helt lovlig.

Problemstilling Danmark
At KODA spænder ben for en lancering i Danmark, kan ikke helt udelukkes. Det er trods alt brancheforeningens opgave at sikre de danske kunstnere de bedst mulige vilkår og ifølge samme artikel hedder det fra KODA, at man var utilfreds med den reklamefinansierede del fra Spotify, som ikke skaber de samme indtægter som betalingsdelen. Og tal fra KODA danner også et godt billede af at branchen ikke skal sælge sig for billig. I august 2009 kom det frem i en artikel fra Bergen Puls, at Kaizers Orchestra trods 130.000 afspilninger i en periode på 2 måneder kun modtog 180,- NOK. KODA henviser også til en opgørelse af søsterforeningen STIM (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå), så må en af de mest streamede navne på Spotify, Lady Gaga, vil modtage 2.300,- SEK for hendes sang Poker Face, som blev streamet ikke mindre end 1 million gange på opgørelsens tidspunkt.

Music-on-demand den bedste løsning mod pirateri?
Selvom musikere på diverse music-on-demand tjenester kan føle sig snydt for indtægt, så viser andre rapporter at den slags music-on-demand tjenester er et effektiv middel mod piratkopiering af musik. Nu hvor pladesalget er helt i bund, er det så ikke den bedste alternativ?
I artiklen “Spotify ‘helps curb music piracy'” i Telegraph, henvises til en rundspørge blandt 2.310 britiske voksne, hvor 12% indrømmede at de på ulovlig vis har hentet musik fra nettet i de forgangne 6 måneder, mens 2/3 af de adspurgte sagde at de via tjenester som Spotify havde mindsket bruget af piratsider, eller helt droppet brugen af ulovlige tjenester.

Konklusion
Spotify er nemt at bruge og er hurtig i opstart. Er man iTunes-bruger, så vil man meget hurtig kunne navigere rundt i Spotify, da opbygningen minder meget om hinanden. Jeg ser Spotify som en meget habil konkurrent til markedets mastodonter, hvis man hos Spotify formår at fortsætte med at være et skridt foran i henhold til implementering af social media, som Facebook, o.l. Men det gælder også om at sørge for, at softwaren stadig er hurtig i opstart.
Programmet har sneget sig forbi mit favoritprogram iTunes og fylder nu flere timer i min musikverden, end jeg selv havde regnet med.

…ROCK ‘N’ ROLL…
Lars

*Priserne er opgjort den 15. august 2010, med dagens pågældende valutakurs.

One Comment on “Testet: Spotify går i kødet på iTunes og TDC Play

Spotify tilgængelig i Danmark | Soundiac
23. november 2011 at 12:28

[…] for lanceringen er i øvrigt også den rette. Soundiac roste Spotify for softwarens brugervenlighed og innovation, men tjenesten blev efterhånden indhentet af konkurrenterne. Den seneste udgave af Spotify ændrer […]

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *