Close

10. september 2010

Showcase: Storbritannien

I moderne sammenhæng har USA haft størst indflydelse på mainstream musikken verdenen over – Rock ‘n’ Roll var den helt store eksportvare i 1950erne og blev taget godt imod i Storbritannien. Mens genren rullede hen over nationen, udviklede de britiske musikere deres helt egen interpretation af Rock ‘n’ Roll-genren. I midten af 1960erne var der derfor i mange lande og især i USA tale om ‘the british invasion’, med The Beatles som spydspids. Egenskaben at kunne tage en musikgenre og modificere eller genopfinde den, har sat sig dyb i briternes musikalske DNA. Briterne kan prale med at have lagt rødder til blandt andet Blues Rock, Heavy Metal, Progressive Rock, Hard Rock, Punk Rock, Electric Folk, Folk Punk, Acid Jazz, Shoegaze, Drum & Bass, Grime, Britpop og senest Dubstep.

Markedet i Storbritannien 2000-2010
Gennem det seneste årti har man i UK fortsat været dygtig til at udvikle nye subgenre eller fusioner af eksisterende genrer. De mest dominerende genrer er og har været britisk soul (Amy Winehouse, Adele, Duffy), Britpop (Coldplay, Snow Patrol, Keane), Indie (Franz Ferdinand, The Libertines, The Kooks), Soft Rock (James Morrison, Dido, Amy Macdonald), Grime (Dizzee Rascal, The Streets, Kano), Synthpop (La Roux, Goldfrapp, Little Boots) og i de senere år Dubstep (Chase & Status, Skream, Nero).

Storbritannien var i 2009, trods musikpirateri og senest finanskrise, det 3. største musikmarked ifølge brancheorganisationen BPI (British Phonographic Industry) og globalt set den anden største leverandør af musik, men som alle markeder, så har også det britiske lidt under de seneste mange års fald i pladesalget, som ligger på 3,9%, mens Danmark ligger på 8,3% og andre steder i verdenen ligger faldet i det to-cifrede område.

Hvordan kan det være at Storbritannien har en bedre performance når det kommer til piratkopier? BPI har måske været bedre og mere åben overfor den digitale ændring end deres søsterorganisationer, som KODA eller RIAA. Hvor man i USA har brugt store ressourcer på retssager på branchens vegne og KODA har været langsom om at lave de nødvendige aftaler med de digitale platforme, så har man i Storbritannien taget imod de digitale platforme med den nødvendige nysgerrighed. Bleep startede i 2004, som Storbritanniens første lovlige download butik. Herefter nåede iTunes og Napster at åbne afdelinger i UK. I dag står det digitale marked for 98% af alle solgte singler og 12,5% af alle solgte albums, modsat Danmark hvor det samlede pladesalg i digital form kun står for 19%.

Musikken i dag

Selvfølgelig er de britiske charts, ligesom de danske, stærk domineret af amerikansk musik, men et kig på de officielle britiske hitlister giver alligevel plads til en hel del britisk produceret musik, som du kan få et indtryk af i den første udgave af Soundiac TV Edition og den tilsvarende Spotify playlist.

One Comment on “Showcase: Storbritannien

[…] This post was mentioned on Twitter by Soundiac – Musikblog, Soundiac – Musikblog. Soundiac – Musikblog said: "Showcase: Storbritannien" har vores nye feature Soundiac TV Edition, prøv at besøge http://ow.ly/2CHBM og sig din mening #UK #Music […]

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *