Close

10. oktober 2011

Handelspartner Tyskland

Hvor mange bands og solo-musiker har ikke brændt fingrene på at få et gennembrud i USA? Men den amerikanske drøm lever videre. Mens vi jagter drømmen om at fylde Madison Square Garden med musik, så går vi glip af en helt anden karrierevej. Vi skal bestemt ikke langt, for lige syd for grænsen ligger Danmarks største handelspartner og Europas største økonomi – Tyskland!

Vi elsker dem for deres grænsehandel og hader dem for Hansi Hinterseer. Vi elsker deres biler, men hader dem for deres sprog. And the list goes on…

Faktum er bare, at Tyskland er Danmarks største eksportpartner og i kroner og øre er der tale om ikke mindre end en omsætning på 91 milliarder i 2010.

De samlede indtægter for dansk musikeksport ligger ved 45 millioner kroner i 2010 ifølge KODA’s årsberetning. Spørgsmålet må altså være – er der guld at spinde på tyskerne?

Danmarks Ambassade i Berlin – Økonomiske forhold i Tyskland
Læs Politiken 14. april 2011

Det upopulære Tyskland

Tyskland kan nok så meget være en vigtig handelspartner, men tyskerne er nu altså ikke særlig populære i det danske samfund. Tallene for 2008 for danske gymnasieelever taler også et tydeligt sprog – mens overvældende 7.383 valgte spansk på A-niveau, så blev det kun til 2.774 med tysk på A-niveau.

Og fravalget af tysk og Tyskland fortsætter hele livet igennem. Hvorfor overveje en karriere i Tyskland? Hvorfor tale tysk, når engelsk er det dominerende sprog? Hvorfor vælge at få min musik ud på det tyske marked?

Omvendt kunne man jo spørge – hvorfor spansk? Forholder vi os til nærmarkeder,  så omsætter Danmark for 12,75 milliarder kroner i eksport til Spanien, modsat de 91 milliarder kroner  i Tyskland.

Samtidig kan man også argumentere for, at Tyskland er et af de få lande i EU, som viser sig at være nogenlunde stabil. Verdenen er gået af lave og finanskrisen er stadig en realitet – selvom psykologi og den hertil hørende massehysteri efter min egen mening bærer den største skyld. Historien og omstændighederne taget i betragtning, så går det godt for Tyskland. Seneste tal blev modtaget positivt. Eksporten steg med 3,5% i august og der er overskud på betalingsbalancen.

Helt anderledes tager krisen fat i Irland. Her er stikker krisen så dyb i den finansielle sektor at selv aktiver, som helikoptere og malerier. For at komme tilbage til eksemplet med de studerende der vælger spansk fremfor tysk, så ser det heller ikke alt for godt ud i Spanien. Kreditvurderingsinstituttet Fitch nedgraderede Spanien i starten af oktober til AA-.

Jyllands-Posten, 23.10.2009 – Ich bin, du bist – tysk er trist
Eksportrådet – Eksporten i tal Berlingske Business, 10.10.2011 – Tysk eksport overrasker positivt
Berlingske Business, 21.09.2011 – Banker støvsuges for helikoptere og Warhol-malerier Berlingske Business, 08.10.2011 – Kredit-hug til Italien og Spanien

Vejen over Tyskland

I september 2011 købte Universal Music Danmarks største independent pladeselskab MBO Group A/S. MBO, der har en markedsandel på 17%, består i sig selv af 9 datterselskaber herunder A:larm Music, Copenhagen Records og CMC Entertainment. Udover at opkøbet er det største af sin slags i dansk musikhistorie og at selskabet nu er nummer et i Danmark – så betyder det også, at man nu har udvidet porteføljet med navne som Nephew, Nik & Jay og Medina. Dermed har selskabet også købt sig til navne, der allerede har snuset til hvad musikindustrien har at byde på udenfor landets grænser.

Men hvad har det så med eksport til Tyskland at gøre? Jo, for i 2010 indgik knægten fra Thisted, Kato, en aftale med den tyske gren af Universal Music. DJ’en er netop kommet hjem fra en koncertturné i Tyskland og mens vi må vente og se, hvor stort et navn Kato bliver syd for grænsen, så kan Volbeat fremvise en helt anden størrelse succes. Også vores elskede metalrockere står under kontrakt hos Universal i Tyskland og her solgte deres seneste album “Beyond Hell/Above Heaven” ofte nok til certificeringen guld.

Berlingske Business – Universal køber Medina, Nephew og Nik & Jay
Gaffa – Kato får international pladekontrakt

Gaffa – Volbeat går guld i Tyskland

USA via Tyskland

Volbeat er på koncertturné i USA og her modtages bandet varmhjertet. Også Medina tog omvejen over Tyskland, hvis album  “Welcome to Medina” fik en peak position på 9 i den tyske albumhitliste. Kunstneren, der på de internationale brædder har EMI i ryggen, fik hul igennem til USA med “Addiction”. Ørehængeren placerede sig på nummer ét på Billboard Hot Dance Airplay, men nåede aldrig at penetrere de toneangivende hitlister, som Billboard Hot 100.

For både Volbeat og Medina betyder det, at der er hul igennem til en karriere i USA. Det handler nu blot om at spille kortene rigtig og at finde den rigtige timing til det store gennembrud.

Politiken – Medina vælter ikke ligefrem USA
Wikipedia – Addiction (Medina song)

Det dansk-tyske samarbejde

Både Music Export Denmark og Kulturministeriet satser stort på Tyskland i disse år og derfor var MXD, med økonomisk støtte af sidstnævnte, også aktiv på Reeperbahn Festival og Popkomm. Det er konceptet SPOT on Denmark, der skal skabe opmærksomhed på musik Made In Denmark. Succesen er så stor, at Kulturministeriet har valgt at skyde 500.000 kroner i projektet i 2012. Når man spørger de tyske deltagere, så er feedback på den danske indsats positiv.

“Der er vældig mange danske bands, der spiller hernede, og som får opmærksomhed i magasin-pressen m.v. Jeg selv arbejdede med Kashmir og Junior Senior i Tyskland for seks-syv år siden  –  samme periode hvor The Raveonettes skabte opmærksomhed – det var lige i det tidsrum bølgen startede, og som har udviklet sig flot siden. I dag er der masser af eksempler – selv arbejder jeg med Kashmir, Outlandish, Ginger Ninja og Fallulah. Men bare tag et eksempel som Aura. Hun har haft to store single-succes’er hernede som nr. 1 inden for det seneste år.”
Eva de Wall, international exploitation manager i Tyskland for Sony Danmark

Samarbejdets mange facetter støttes også af projektet LiteraturHaus, der står bag festivalen Lily’s Ton & Träume. Lily’s Ton & Träume afvikles af LiteraturHaus København og LiteraturHaus Rostock i deres respektive hjembyer. Her inviteres både danske og tyske digtere, singer-songwritere og elektro-musikere til at trække i en fælles retning.

Samarbejdet mellem landene fejler altså intet. Og der er rig mulighed for enten på egen hånd at rejse landet tyndt eller med støtte fra de danske interesseorganisationer at få etableret kontakten på det tyske marked.

På egen hånd gennem Tyskland

Broadway Killers er et af de danske bands i undergrunden der plejer relationerne til Tyskland. Her leves livet på trange kår. Men det kan lade sig gøre, fortæller Jakob Thalund Møller. Det handler om at tage chancerne, benytte sig af et netværk og interagere med de lokale fans. Kommunikationen sker bl.a. via Facebook. Her spørger bandet efter koncertsteder, events eller lignende i nærheden af deres nuværende sted.

Bandet er netop kommet tilbage fra en succesrig turné i Tyskland og med sig i bagagen har de masser af gode erfaringer og fortællinger. Soundiac har interviewet Jakob fra Broadway Killers.

Tyskland eller USA

Vi hader-elsker USA. Vi hader deres politik, hidser os op over deres aggressive opførsel på verdensplan, men vi elsker Ben & Jerry’s, Skittles, Obama og Pearl Jam. Vi elsker også at se MTV Cribs og den amerikanske drøm. – VI VIL LEVE DEN AMERIKANSKE DRØM og alt hvad der hører til den. Livet med sus og brus.

Men denne livstil kommer ikke af sig selv. Det er hårdt arbejde og handler om prioriteter. Søg alternativerne, flyt fokus fra dig selv og lev musikken – ikke drømmen. Tyskland er ikke det værste sted. Det lider blot under fordomme og vrangforestillinger om et konservativt, stift og egoistisk land.

Tyskland er et stort land og der er kæmpe forskelle med nord, syd, øst og vest. Jeg er selv født Flensborggenser og er jeg på ferie i Frankfurt, München eller Berlin, så er – næsten – som at være i et fremmed land. Sproget er det samme – kulturen er dog anderledes. Samtidig er Tyskland også et land, hvor klasseforskellen kan mærkes tydeligt. Også politisk orientering er mere ekstrem. Forskellen mellem venstre- og højrefløjl er bare det større.

One Comment on “Handelspartner Tyskland

[…] opstod i forlængelse af indlægget “Handelspartner Tyskland”. Svarene var dog så uddybende, at jeg synes interviewet sagtens kunne stå for sig selv. Jakob […]

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *