Close

25. januar 2014

Vinyl øger markedsandele. Samlet musiksalg dykker 8%.

Vinyl genvinder i renæssance, viser tal fra New York Time/Nielsen SoundScan

Man skulle tro, at denne nyhed hører til 1970erne, men den analoge vinyl har gennem de seneste år fået massiv opmærksomhed af musikkens aficionados – og det er godt nyt for fysiske musikudgivelser. Streaming og download får altså kamp til stregen af et medie, der så dagens lys i slutningen af 1800-tallet.

Ihærdigt analog medie vinder frem

LP’en eller vinyl, som mediet bliver omtalt i daglig tale, har rødder helt tilbage til slutning af 1800-tallet. Dengang var pladerne af shellak fremfor vinyl. Det gjorde, at de ikke blot var yderst skrøbelig, men lydkvaliteten var også subpar i forhold til vinyl. Men siden har mediet gennemgået flere inkarnationer, til de plader af vinyl vi kender og elsker i dag.

Og der er noget helt særligt ved den analoge lyd af vinyl, der har fået et helt nyt segment købere – nemlig generationen efter introduktionen af CD’er. Således beretter New York Times, at bands som The National og Vampire Weekend har solgt op til 10.000 eksemplarer af deres seneste album på vinyl.

Samlet salg falder

LP’ens genvundne popularitet slår igennem på de samlede salgstal for 2013 i USA, viser en årsopgørelse for 2013 fra Nielsen SoundScan. Således går LP’en frem med hele 33%, mens salget af CD’er fortsat dalende med -16% i det samlede salg.

Spændende er udviklingen på området for digital distribution, altså streaming og download, som faktisk ser ud til at være stagnerende. Dette kan indikere, at markedet foreløbigt er mættet på området. Globalt set er der indikatorer, der viser, at der er et udskilningsløb i gang blandt udbydere af musikdownloads. Ifølge Handelsblatt, har Deutsche Telekom trukket stikket i Tysklands 3. største udbyder Musicload.

Generelt kan den amerikanske musikbranche endnu engang bogføre et fald i det samlede musiksalg på -8%, men faldet er ved at decelerere over hele linjen.

De amerikanske tal er dog ikke et udtryk for branchens tilstand generelt. Ikke blot fordi branchen stadig er ved at konsolidere sig, men dette skyldes også, at mange independent pladeselskabet ikke indberetter deres tal til Nielsen SoundScan. Der er altså primært et tegn på, at major selskaberne stadig er på skrump, mens mange musikere i stigende grad vælger selvudgivelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *