Close

2. marts 2014

EU-direktiv skal samle markedet for digital distribution

EU harmoniserer musiklicenser

EU: Fremover skal det være muligt for de digitale udbydere at få én licens til distribution af musik til slutforbrugeren gældende i hele EU. Det har Europaparlamentet besluttet i februar-måned efter flere års arbejde. EU-direktivet har ikke blot til formål at øge konkurrencen på det indre marked, men også give forbrugerne et større udvalg af udbydere, samt et større udbud af sange. For både udbydere og musikere skal direktivet sørge for en øget transparens og færre snitflader. Få et kort overblik over direktivets formål og modtagelse.

Spotify, iTunes, Amazon og Rdio dominerer det europæiske marked – årsagen for denne dominans er, ifølge ledende kræfter i den Europæiske Union, at udbyderne af henholdsvis downloads, streaming og personaliseret radio skal have aftaler med de enkelte landes forvalter af musikrettigheder. Det kræver mange ressourcer, særligt økonomiske, for selskaberne at kunne etablere sig i EU. Det betyder at konkurrencen på det indre marked er begrænset til de store markeder, såsom Tyskland, hvor tjenesterne er i benhård konkurrence med hinanden og hvor der stadig introduceres nye tjenester. Senest har multimediekoncernen ProSiebenSat.1 Media, der i Danmark blandt andet driver Kanal 5, C More og Nova FM, lanceret streamingtjenesten Ampya.

I Tyskland har det nye direktiv fået en god modtagelse. Her udtaler Marielle Gallo, der er Europaparlamentsmedlem for det Europæiske Folkeparti, til det tyske magasin Wirtschaftswoche,

“Det bliver lettere for nye udbydere at etablere sig og forhindrer, at iTunes udbygger sit monopol. Dermed bliver også koncepter som Spotify bedre understøttet.”

[box type=”shadow” align=”alignright” width=”35%” ]

Ikke indhold hos WiMP kan streames

[/box]

Hos det tyske svar på Koda, GEMA, er man ligeledes positiv stemt, men udtrykker bekymring for enkelte punkter i direktivet. Således havde GEMA foretrukket fastlægning af standardtariffer og man frygter derfor en priskonkurrence blandt de europæiske forvaltere for musikrettigheder.

Hos det liberale parti FDP i Tyskland mener man, at dette direktiv vil føre til et langt mere dynamisk indre marked, hvor udbydere fremover kun har tre-fire snitflader for musikrettigheder og lignende. Særligt ser det liberale parti frem til en konsolidering af rettighedsforvalter  og mener dermed at kunne skabe et langt mere slankt og transparent indre marked.

Det har desværre ikke været mulig at få en kommentar af hjemlige Koda.

Når et direktiv i EU er besluttet, skal dette først behandles og implementeres i medlemsstaternes nationale lovgivning. Den såkaldte harmoniseringen vil derfor ikke være afsluttet før 2016 – og mangle detaljer er endnu ikke helt på plads. Således påpeger den tyske streamingstjeneste Simfy en utilstrækkelig klarhed vedrørende reporting.

Der er dog bred enighed blandt samtlige berørte parter, at forbrugerne vil være den største gavner af direktivet. Du kender det måske – Et album ligger på WiMP, men når du trykker på afspil, dukker en lille besked op, “Pladeselskabet tillader ikke streaming af denne sang”. Eller YouTubes meddelelse, at videoen ikke er tilgængelig i Danmark. Med det nye direktiv forventes det, at det bliver et langt mere sjældent syn for forbrugerne.

One Comment on “EU-direktiv skal samle markedet for digital distribution

[…] DUP og WIN for tiden arbejder på. Men måske er løsningen allerede ved at blive implementeret. Som Soundiac tidligere på året kunne berette, skal det fremover være muligt for de digitale udbydere at få én licens til distribution af […]

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *