Close

19. maj 2014

Last Week Tonight: Ukraine-krisen analyseret gennem Eurovision Song Contest

Mens Ukraine-krisen fortsat ulmer, kaster den britisk fødte satiriker John Oliver sig over den paradoksale situation ved årets Eurovision Song Contest i København, hvor Ukraine og Rusland dystede mere eller mindre fredelige mod hinanden. Se det underholdende klip her på Soundiac.

Last Week Tonight med John Oliver er et forholdvis nyt satireshow på HBO – en kanal der nok mest er kendt for deres TV-serier Game of Thrones og True Detective. Den britisk fødte John Oliver blev kendt for sin rolle som korrespondent og kommentator i The Daily Show med Jon Stewart, der herhjemme kan ses på DR2.

I udsendelsen fra den 11. maj 2014 bringer John Oliver et indslag der sætter fokus på årets Eurovision Song Contest i København. Ikke fordi den europæiske melodi grand prix er noget særligt i USA, men fordi Ukraine-krisen også fylder meget over there – og nok også fordi John Oliver har et mere europæisk udsyn end hans kollegaer. Udsendelsen format taget i betragtning, så er den paradoksale konkurrence mellem Ukraine og Rusland ved årets Eurovision Song Contest et åbenlyst emne.

Dysten mellem Ukraine og Rusland blev da også intens til årets Melodi Grand Prix i B&W-hallerne. Med 113 point fik ukrainske Mariya Yaremchuck med nummeret “Tick – Tock” en 6. plads. De russiske Tolmachevy Sisters nåede at synge sig med “Shine” på en 7. plads med kun et enkelt point foran norske Carl Espen.

Men se selv John Olivers indslag fra Last Week Tonight.

Ukraine-krisen lige nu

Det der sker i Ukraine er voldsom og grundlæggende set intet at spøge med – og helt uden tvivl er prisen høj på begge sider. Den umiddelbare og øjensynlige konsekvens er, at verdenskortet skal genoptegnes og sikkerhedsniveauet mod øst genvurderes. Det humanitære drama er endnu ikke taget højde for. Og selvom de danske medier er skræmmende nedtonet om den krise der foregår kun 1.500 kilometer herfra, så er trusselsbilledet skærpet – og Danmark er, som medlem af NATO, mere eller mindre direkte involveret i konflikten. Den mest voldsomme episode har været den 8-dage lange gidseltagningen af en dansk observatør. Men danske F16-fly har været i flere omgange med til at eskortere russiske kampfly ud af europæisk luftrum. Senest har sådan en episode fundet sted den 23. april 2014.

Den 16. maj kunne den tyske avis Die Welt bringe en artikel på baggrund af en rapport fremlagt af OSCE og FN, at prorussiske separatister står bag grov vold, mishandling, tortur og mord. Rapporten fortæller også, at den oprindelige befolkning på halvøen Krim – de såkaldte krimtatarer – er på flugt. Putins primære argument for anneksionen af Krim har været, at man vil beskytte de russiske mindretal. Men inkluderede det så at drive den oprindelige befolkning på flugt?

Mens meningsdannerne er uenige om det her er en fortsættelse af den kolde krig, en ny kold krig eller en hel ny dimension af krise, så fortsætter den dyb kritisable udvikling. En udvikling hvor samtlige parter synes at være handlingslammet, fordi økonomiske og politiske interesser de seneste årtier er smeltet sammen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *