Close

19. juni 2014

Hvad er musik værd? YouTube-konflikt spreder sig

Allerede den 05. juni 2014 kunne vi bringe en artikel om YouTubes bøllemetoder overfor independent-labels og deres kunstnere. Nu er konflikten også blusset op i Danmark, hvor jagten på svar og løsninger fylder forsiderne. Én ting står allerede klar: Internettet er under forandring og den aktuelle konflikt er hverken første gang, ej heller sidste gang, at en virksomhed vil udnytter deres dominans. Taberen i denne bitre strid: Musikerne og forbrugerne.

Prisdumping og konkurrenceforvridning er blandt hovedoverskriften i den aktuelle og verdensomspændende sag mellem YouTube og independent-labels. Lige nu arbejder flere europæiske brancheorganisationer på et juridisk fundament, der skal overgives til de rette instancer i Den Europæiske Union.

Læs også: YouTube anklages for prisdumping i musikindustrien

Worldwide Independent Network (WIN) forsvarer rettigheder og interesser for mere end 850 independent-labels, herunder også medlemmerne af Danske Uafhængige Pladselskaber (DUP). Set på markedsandel, så er WIN kun overgået af Universal Music Group. Så spørgsmålet er, har YouTube virkelig råd til at presse de “små”?

Problemet kort beskrevet

Problemet er i virkeligheden at rettighedsforvalterne, såsom GEMA og KODA, allerede har flyttet sig langt i prissætningen for streamingtjenester. Således har Spotify og Deezer opnået ganske fordelagtige aftaler. Disse prøver YouTube med bøllemetoder at underbyde.

Problemet smitter også af på moderselskabet streamingtjeneste Google Play Music. Det lykkes nemlig åbenbart Google at bevare fair-play, mens datteren YouTube leger primadonna. Et spørgsmål om dårlig opdragelse?

Musikere handlingslammet

Mens brancheorganisationerne og mastodonten YouTube med sit endnu større moderselskab Google i ryggen kæmper en bitter strid, så er musikerne handlingslammet. På den ene side er der masser af alternativer til YouTube – mens musikerne på den anden side mister et af de vigtigste eksponeringsværktøjer. Men som Ole Nørup fra Cheff Records påpeger på politiken.dk muligheden for at oprette kanaler på de almindelige forbrugervilkår. Således vil man dog ikke kunne gøre krav på kompensation for fremførelsen på YouTube.

Det får rapper og MC’s Fight Night triplechamp Pede B til at spørge sine fans på hans Facebook-side, “Hvis parterne ikke når til enighed, kan det betyde al min musik (og videoer) bliver slettet fra YouTube… Hvad skal vi gøre? Begynde at uploade videomateriale til andre sider i stedet? Være ligeglade?”

Og hvad er alternativet? Som musiker og indie-label kan man sagtens lægge videoerne ud på alternative tjenester, som for eksempel Vimeo eller lægge dem op på ens egen webhotel. Men alternativerne har kun en begrænset gennemslagskraft, betyder det også, at kun en brøkdel af målgruppen nås. YouTube er denne generations MTV og det et faktum, at det er her denne målgruppe finder det seneste nye.

Sidste udvej…?

Konflikten har i Tyskland allerede stået på i fem år, hvor det er rettighedsforvalteren GEMA der nægter at give efter for YouTubes prisdumping.

Herhjemme er det også først i september 2013 lykkes at indgå en aftale mellem YouTube og KODA – og som øjensynlig allerede nu er på vej i skraldespanden.

Alternativerne til YouTube mangler gennemslagskraft, men med Worldwide Independent Networks samlede markedsandele er indie-selskaberne nummer to i musikbranchen – måske er løsningen en egen videotjeneste i stil med Vevo, der betinget samarbejder med YouTube.

Den sidste udvej er muligvis en klage til Europakommissionen, som både DUP og WIN for tiden arbejder på. Men måske er løsningen allerede ved at blive implementeret. Som Soundiac tidligere på året kunne berette, skal det fremover være muligt for de digitale udbydere at få én licens til distribution af musik til slutforbrugeren gældende i hele EU. Det har Europaparlamentet besluttet i februar-måned efter flere års arbejde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *